Jak zdravě jíst v restauracích: Průvodce výběrem jídel

Jak zdravě jíst v restauracích: Průvodce výběrem jídel

Jak zdravě jíst v restauracích: Průvodce výběrem jídel
Ilustrační obrázek: Jak zdravě jíst v restauracích: Průvodce výběrem jídel
Úvodem
 

Jak zdravě jíst v restauracích: Průvodce výběrem jídel

Pokud si chcete užít večeři v restauraci a zároveň se stravovat zdravě, není to žádný problém. S těmito tipy a triky budete schopni si vybrat chutné a zároveň zdravé jídlo, které vám bude chutnat.

Vyhněte se přílišnému solení a smažení

Při výběru jídla se snažte vyhýbat příliš soleným či smaženým pokrmům. Místo toho volte jídla, která jsou vařená, grilovaná nebo pečená. Tím snížíte příjem nezdravých tuků a soli.

Volte různorodé přílohy

Pokud je to možné, vybírejte jídla s různorodými přílohami, jako jsou různé druhy zeleniny, luštěnin nebo celozrnné přílohy. Tím získáte širokou škálu živin a vlákniny, což je pro zdravou výživu velmi důležité.

Zkuste poloviční porce

Pokud se v restauraci podávají velké porce jídel, nebojte se požádat o poloviční porci. Tím ušetříte kalorie a zároveň si užijete jídlo bez přejídání se.

Upřednostňujte čerstvé ingredience

Při výběru jídla se zaměřte na pokrmy, které obsahují čerstvé a sezónní suroviny. Tyto ingredience jsou bohaté na živiny a chutí mnohem lépe než konzervované nebo mražené suroviny.

Vyhýbejte se příliš sladkým dezertům

Pokud si přeci jen chcete dopřát dezert, volte spíše ovocné nebo syrové dezerty, které jsou méně kalorické a obsahují přirozené cukry.

Shrnutí

Vybrat zdravé jídlo v restauraci není tak obtížné, jak by se mohlo zdát. Stačí se držet těchto jednoduchých pravidel a můžete si vychutnat skvělou večeři bez výčitek.

Při výběru jídla v restauraci dbáme na to, aby nám chutnalo, ale zároveň bylo zdravé. Jedním z důležitých faktorů je vyhnout se přílišnému solení a smažení jídel. Smažená jídla často obsahují nadměrné množství tuku a soli, což není pro naše zdraví příliš vhodné.

Je lepší se zaměřit na jídla, která jsou vařená, grilovaná nebo pečená. Tím se sníží příjem nezdravých tuků a soli, což je pro naše zdraví výhodné. Když si budete vybírat z takových jídel, můžete si užít chutné menu v restauraci, aniž byste váš jídelníček zatížili nadměrným množstvím soli a tuku.

Volte různorodé přílohy

Pokud hledáte zdravé možnosti příloh, volte co nejvíce různorodé přílohy. Místo klasických bramborových hranolků nebo rýže zkuste například sladký brambor, quinou, bulgur, batáty nebo mix různé zeleniny. Díky různorodosti příloh získáte širokou škálu živin a vlákniny, což je pro zdravou výživu velmi důležité. Navíc to bude i variací, která vašemu jídelníčku dodá nový rozměr chutí a vůní.

Zkuste poloviční porce

Pokud se v restauraci podávají velké porce jídel, nebojte se požádat o poloviční porci. Tím ušetříte kalorie a zároveň si užijete jídlo bez přejídání se. Mnoho restaurací i nabízí možnost objednání poloviční porce, takže se nebojte tuto možnost využít. Pokud se obáváte, že by poloviční porce nemusela stačit k zasytění, můžete si k ní objednat i polévku nebo salát jako předkrm, abyste měli dostatek energie a nezůstali hladoví.

Při výběru jídla v restauraci je klíčové upřednostňovat čerstvé ingredience. Čerstvé a sezónní suroviny jsou bohaté na živiny a chutí mnohem lépe než konzervované nebo mražené suroviny. Když se zaměříte na jídla obsahující čerstvé ingredience, můžete si být jisti, že vaše jídlo obsahuje maximální množství živin a má skvělou chuť.

Vyhněte se jídlům, která obsahují konzervované nebo příliš zpracované suroviny. Mražené a konzervované ingredience mohou obsahovat přidané konzervanty, sacharidy, tuky a soli, které nejsou pro vaše zdraví ideální. Místo toho si vyberte jídla, která obsahují sezónní zeleninu, čerstvé bylinky a kvalitní bílkoviny.

Pokud je možné, informujte se v restauraci o tom, zda používají čerstvé suroviny při přípravě jídel. Mnoho restaurací se dnes snaží upřednostňovat čerstvé ingredience a mohou vám poskytnout informace o původu surovin a jejich čerstvosti. Tímto způsobem můžete být si jisti, že si vyberete jídlo s maximálním obsahem živin a chutí.

 

Vyhýbejte se příliš sladkým dezertům

Pokud si přeci jen chcete dopřát dezert, měli byste se vyhýbat příliš sladkým variantám. Tyto dezerty často obsahují velké množství přidaného cukru, který není pro naše zdraví ideální. Místo toho volte spíše ovocné dezerty, které jsou méně kalorické a obsahují přirozené cukry. Také si můžete dopřát syrové dezerty z ořechů, semínek a sušeného ovoce, které jsou bohaté na živiny a zároveň sladké díky přírodním cukrům.

 

Shrnutí

Pokud si chcete užít večeři v restauraci a zároveň se stravovat zdravě, není to žádný problém. S těmito tipy a triky budete schopni si vybrat chutné a zároveň zdravé jídlo, které vám bude chutnat. Vybrat zdravé jídlo v restauraci není tak obtížné, jak by se mohlo zdát. Stačí se držet těchto jednoduchých pravidel a můžete si vychutnat skvělou večeři bez výčitek.

Další zajímavé články